Dijital Sınıfta ilk adımlar #etpistanbul

Okul kavramı antik çağlardan beri hayatımızda ve öğrenmeye olan ihtiyaç da her zaman var olacak. Teknolojinin yaşantılarımıza girmesi ile hızla değişen dünyamızda eğitimin de etkileniyor olması kaçınılmaz.

20. yüzyılın başlarında ‘Çocuklarımıza kendi öğrendiğimiz gibi öğretirsek, onlardan geleceklerini çalarız’ diyen John Dewey bugünün öğretmenlerini için de geçerli bir mesaj gönderiyor bizlere.

21. yüzyıl ‘Dijital Çağ’ olarak da adlandırılıyor. Prenski’nin deyimiyle çocuklarımız dijital yerli, bizler ise dijital göçmenleriz.  Onlar doğdukları andan itibaren akıllı araçlarla birlikteler ve kimse onlara bu araçları nasıl kullanacaklarını göstermeden kullanabiliyorlar. Onların gerçeğinde bu araçlar var. Aslında iyi kullandıklarını söylesek de onlara doğru kullanmayı öğretecek olanlar bizleriz.

Teknolojinin sınıflarımıza girmesi bilgisayarlardan çok daha öncelere dayanıyor. Kasetçalarlar, projeksiyon daha önceleri tepegöz eğitimin daha kolay ve daha görsel ve işitsel yapılabilmesi için sınıflarımıza girmişti. Bugün tabletler, bilgisayarlar, internet, akıllı telefonlar ve hayatı paylaşmayı cesaretlendiren sosyal medya bizleri her zamankinden daha görsel öğrenen çocuklarla baş başa bırakıyor. Öyleyse son yıllarda sık duyduğumuz ‘blended’, ‘mobile’, ‘e-learning’ gibi kavramlara yabancı kalamayız. Kaldı ki teknoloji de, kitap, tahta, görsel malzemeler gibi dersin işlenmesine, görselleştirilmesine yardımcı olacak araç ve gereçler olduğunu hatırlarsak, bunları etkili şekilde kullanan öğretmen her zaman yaptığı öğretme görevini 21. Yüzyıla uyarlayarak, öğrencilerine rehber ve rol model olacaktır.

Bütün bunların ışığında konuşmam da harmanlanmış (blended), flipped, m-learning, BYOD gibi yaklaşımlarda ilk adımların neler olabileceğine göz atacağız. Kendi okulumuzda İngilizce zümresinin 2009 yılından beri teknolojiyi sınıflarımızda nasıl kullandığımızın anlatacağım.

Aşağıda verilen başlık ve detayların sırası ile bloglar, wikilerin kullanımı, içerğin nasıl zenginleştirilebileceği ve 21. Yüzyıl öğretmenini daha etkili olabilmesi için nasıl network oluşturup (PLN), bunu sınıfında kullanabileceği hakkında bilgi vereceğim.

  1. Blog nedir ve nasıl kullanılır. Blog platformları ve örnekler ile desteklenecek.
  2. Wiki nedir ve nasıl kullanılır. Öğretmenlerin hem zümreleri, hem de öğrencileri ile kullanabilecekleri wiki platformları ve örnekler sunulacak.
  3. Blog ve wikilerin içeriklerini zenginleştirecek, m-learning, flipped ve blended learning uygulayacağımız sınıflarda kullanabileceğimiz bazı web 2.0 ve masa üstü araçlarının tanıtıp, kendi uygulamalarımdan örnekler vereceğim.
  4. PLN nedir ve neden bugünün öğretmeni için önemlidir sorusunu açıklayacağım.

 

Sunumda bahsettiğim web 2.0 araçları

Powtoon

FlipQuiz

Blendspace, Padlet, Todaysmeet

glogster

animoto

domoanimate

Storybird

wordle

 

 

Slide10

 

Slide12

Slide1

 

Slide07 Slide22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe By Email

Get a weekly email of all new posts.

This form is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Skip to toolbar